Szűrővizsgálatok fontossága

Évente csaknem 8500 főt diagnosztizálnak Magyarországon mellrákkal, élete során pedig minden nyolcadik-kilencedik nő érintett lesz a betegségben. Szintén megemlítendő, hogy az új betegek kb. 10%-a 45 évesnél fiatalabb, vagyis ők még nem kapnak meghívót a szervezett népegészségügyi szűrésekre. Az emlőrák halálozás évente kétezer fő feletti.

Az emlőrák nem megelőzhető betegség, a megelőzés, a prevenció eszköze nincs a kezünkben. A korai diagnózisé viszont igen, hiszen a korai stádiumban felfedezett emlőrák esetén a túlélés jelentősen javítható!

Sokan nem tudják, hogy 40 éves kor alatt is lehet valaki beteg, ezért bármilyen elváltozást észlelünk, azonnal menjünk el ultrahangos és/vagy mammográfiás vizsgálatra. 18-20 éves kortól mindenképpen érdemes éves nőgyógyászati szűrésre járni (citológia, kismedencei ultrahang, emlővizsgálat), illetve a 45–65 év közöttieknek a behívó formájában kapott mammográfiás szűrésen részt venni. De 65 éves kor után sem szűnik meg az emlőrák rizikója, innentől kezdve is kell vizsgálatra járni. Sajnos a vizsgálatra behívott és veszélyeztetett nők fele megy el vizsgálatra, miközben az időben felismert betegség esetén nagyobb a gyógyulási esély.

A mellrák elleni küzdelem hónapjában is arra biztatjuk az érintett lakosságot, hogy rendszeresen vegyenek részt a szűrővizsgálatokon és rendszeresen végezzenek önvizsgálatot, hiszen a túlélés esélye jelentősen javítható a korai stádiumban felfedezett betegség esetén. Figyeljünk oda magunkra, hogy még sok időt tudjunk együtt lenni szeretteinkkel!

A mammográfiai szűrésen

A mammográfiai szűrésen a röntgenasszisztens fogad minket. Megtapintja a melleket és megkérdezi, hogy van-e panaszunk és előfordult-e már a családban daganatos megbetegedés, azon belül is elsősorban emlőrák. Ezután négy felvételt készítenek rólunk, majd legtöbbször nagy megkönnyebbüléssel vesszük fel ismét a kabátunkat, és örülünk, hogy két évig nem is kell visszajönnünk.

De mi történik, ha mégis?

A mammográfia felvételeit két szakképzett radiológus egymástól függetlenül értékeli, és ha valami gyanúsat látnak, vagy valami nem egészen világos, akkor visszahívnak minket. De ilyenkor sem kell megijedni! A visszahívott nők 80%-nál csak valamilyen jelentéktelen elváltozást kell tisztázni, és az újabb alaposabb vizsgálat után már mehetnek is haza, hogy csak a legközelebb esedékes szűrővizsgálaton jelenjenek meg újra.

A visszahíváskor orvos fogad minket és biztos, ami biztos, hogy kiegészítő mammográfiás felvételeket készítenek és általában ultrahangos vizsgálatot is végeznek. Előfordulhat, hogy további kiegészítő vizsgálatok is szükségesek a diagnózis megállapításához, ezért a gyanús elváltozásokból mintát vesznek.

Mintavétel. Tényleg fáj?

A mintavétel kétféle módon, vékony vagy vastagabb tűvel történhet, de Magyarországon leggyakrabban a vékony tűvel végzik.

Vékony tűs vizsgálat

A vékony tűnél egy pici kellemetlenséggel járhat a vizsgálat, de érzéstelenítéssel még ezen is igyekszenek enyhíteni. Ekkor egy vékony tű segítségével kis tűszúrást ejtenek, így lehetővé válik, hogy a kérdéses területről sejtmintát vegyenek, amit további vizsgálatra küldenek. A sejtmintából megállapítható az, hogy jó- vagy rossz-indulatú elváltozásról van szó. Mindenesetre szörnyű nagy fájdalmaktól, hatalmas tortúrától egyáltalán nem kell tartanunk, és a tűszúrásnak hála hamar megbizonyosodhatunk felőle, hogy mi a baj.

Vastag tűs vizsgálat

Vastag tűs vizsgálatnál helyi érzéstelenítés követően, picike bőrmetszést ejtenek a bőrön, majd egy egy mm átmérőjű tű segítségével a kérdéses területről szövetmintát vesznek ki további vizsgálat céljából. A szövetminta vizsgálatának köszönhetően bővebb képet kaphatunk az elváltozásról. Sokakban él az a tévhit, hogy, egy ilyen tűszúrás daganatot okoz, vagy ha egy daganatból ilyen módon vesznek mintát, az esetleg áttétet képezhet. Nos, ezek a feltételezések nem igazak, hiszen semmilyen adat nem támasztja alá őket. Ezért ne féljünk alávetni magunkat a mintavételnek, hiszen az akár éltet is menthet! Ebben az esetben a szövettani vizsgálat tovább tart, de már az esetleges kezeléshez is jóval több adatot tudnak majd mondani.

A vékony és vastag tűs vizsgálat során is a kivett mintát szövettani elemzésre küldik, ahonnan néhány héten belül megtudhatjuk, hogy mi az eredmény. Ennek megfelelően pedig vagy megkönnyebbülten vehetjük tudomásul, hogy a legközelebbi szűrővizsgálatig a rendszeres önellenőrzésen és az egészséges életmódon kívül nincs is más dolgunk vagy az eredmény tükrében valamilyen kezelésre vagy műtétre számíthatunk.

Azt azonban jó, ha tudjuk, még, ha a legrosszabbat, a rosszindulatú daganatot is igazolták a vizsgálatok: a mammográfiának köszönhetően hamarabb kiderült a dolog, hiszen így a gyógyulás esélye jóval nagyobb!

Forrás: http://www.egeszseg.hu/cikk/a-mammografia-utan

Emlő önvizsgálat

Lógasd le lazán a karjaidat, tekintsd meg a melleidet erős fényben a tükörben.

  • Látsz-e változást melleid méretében, alakjában?
  • Van-e változás az emlőbimbókon, a bimbóudvarban?
  • Van-e vérzés vagy váladékozás valamelyik emlőbimbóból?
  • Vannak-e szokatlan bőrelváltozások, behúzódások, kiemelkedések a melleiden?
  • Van-e eddig nem észlelt, esetleg előemelkedő érrajzolat a melleken?
  1. Emeld fel karjaidat a fejed fölé, miközben egyik oldalról a másikra fordulsz, kövesd a mellek kontúrjának változásait különböző szögekből megtekintve azokat. Enyhén préseld össze a mellbimbókat nincs-e vérzés, váladékozás belőlük.
  2. Ezután feküdj kényelmesen hanyatt, fejed alatt egy párnával. A vizsgálandó oldalon emeld ki lapockádat egy összehajtott törölközővel, így könnyebben tapinthatod át a melled. A mellek vizsgálata az ellenoldali kézzel történjen, az éppen nem használt kezed tedd a fejed alá.
  3. Összezárt ujjaid egész alsó felületét használd a tapintáshoz, ne csak az ujjbegyeket. A tapintást a kulcscsonttól kezdd, lefelé haladva. Ujjaid körkörösen mozogjanak egy képzeletbeli, szűkülő spirál mentén, melynek középpontja, ezáltal a tapintási művelet végpontja a mellbimbó. Vigyázz, egyetlen terület se maradjon ki a vizsgálat során!

Ha mindkét melled áttapintottad, hasonló mozdulatokkal tapintsd át a hónaljakat, a hónalj mélyedéstől indulva, a mellek irányában haladva.

Amennyiben a vizsgálat során eddig nem észlelt csomót, tömörülést tapintanál, akár a mellben, akár a hónaljárokban, illetve bármilyen egyéb elváltozást fedeznél fel, fordulj nőgyógyász kezelőorvoshoz!

Forrás: https://mellrakom.blog.hu/2015/03/13/mellrak_szures