A termesztett gomba ereje

A csiperkegombát gyakran említik a rákellenes harc egyik eszközeként, mivel rendszeres fogyasztása segíthet megakadályozni a szervezetben lévő ösztrogénszint túlzott megemelkedését. Az ösztrogén túlzott megemelkedését az aromatáz enzim működése okozza, különösen a menopauzán átesett nők esetében. Az ösztrogénnel összefüggő rákos megbetegedések kezelésére jelenleg aromatáz-inhibítorokat használnak. Az aromatáz hatását összefüggésbe hozták más ráktípusokkal is, mint pl. a prosztata-, húgyhólyag-, petefészekrákkal. Bebizonyították, hogy az aromatáz enzimet gátló anyagok jelenlétével sikeresen megelőzhetőek ezen ráktípusok kialakulása.

A prosztatarák esetében egy másik enzim, az 5-alfa-reduktáz hozható összefüggésbe a megbetegedéssel, ami a tesztoszteron háztartás felborításával okoz problémát a betegek szervezetében. 2004-ben végzett kutatások bebizonyították, hogy a csiperkegomba hatóanyagai mind az aromatáz, mind pedig az 5-alfa-reduktáz enzim működését képes gátolni. Sőt mi több, a már kialakulóban lévő tumorok esetében gombakivonatokkal sikeresen csökkentették a rákos sejtek poliferációját.

A termesztett gombának alacsony a kalóriatartalma, gyakorlatilag nem tartalmaz zsírt és koleszterint, magas a víz- és élelmi rost tartalma. Ásványi anyagokban (Szelén, kalcium, nátrium, foszfor, magnézium, kálium) és vitaminokban (B- és D-vitamin) szintén gazdag és erős antioxidáns. Fontos, hogy ne hámozzuk a gombát, mert így értékes tápanyagokat veszítünk, csak folyó víz alatt, gyors öblítéssel tisztítsuk meg. Mivel modern körülmények között termesztik, ezért fogyasztása biztonságos és az év minden napján frissen elérhető.

Tippek és ötletek, hogyan és mit készítsünk termesztett gombából: www.chefgomba.hu