Szűrővizsgálatok fontossága

Évente csaknem 8500 főt diagnosztizálnak Magyarországon mellrákkal, élete során pedig minden nyolcadik-kilencedik nő érintett lesz a betegségben. Szintén megemlítendő, hogy az új betegek kb. 10%-a 45 évesnél fiatalabb, vagyis ők még nem kapnak meghívót a szervezett népegészségügyi szűrésekre. Az emlőrák halálozás évente kétezer fő feletti.

Az emlőrák nem megelőzhető betegség, a megelőzés, a prevenció eszköze nincs a kezünkben. A korai diagnózisé viszont igen, hiszen a korai stádiumban felfedezett emlőrák esetén a túlélés jelentősen javítható!

Sokan nem tudják, hogy 40 éves kor alatt is lehet valaki beteg, ezért bármilyen elváltozást észlelünk, azonnal menjünk el ultrahangos és/vagy mammográfiás vizsgálatra. 18-20 éves kortól mindenképpen érdemes éves nőgyógyászati szűrésre járni (citológia, kismedencei ultrahang, emlővizsgálat), illetve a 45–65 év közöttieknek a behívó formájában kapott mammográfiás szűrésen részt venni. De 65 éves kor után sem szűnik meg az emlőrák rizikója, innentől kezdve is kell vizsgálatra járni. Sajnos a vizsgálatra behívott és veszélyeztetett nők fele megy el vizsgálatra, miközben az időben felismert betegség esetén nagyobb a gyógyulási esély.

A mellrák elleni küzdelem hónapjában is arra biztatjuk az érintett lakosságot, hogy rendszeresen vegyenek részt a szűrővizsgálatokon és rendszeresen végezzenek önvizsgálatot, hiszen a túlélés esélye jelentősen javítható a korai stádiumban felfedezett betegség esetén. Figyeljünk oda magunkra, hogy még sok időt tudjunk együtt lenni szeretteinkkel!

Emlő önvizsgálat

Lógasd le lazán a karjaidat, tekintsd meg a melleidet erős fényben a tükörben.

emlő önvizsgálat gopink

  • Látsz-e változást melleid méretében, alakjában?
  • Van-e változás az emlőbimbókon, a bimbóudvarban?
  • Van-e vérzés vagy váladékozás valamelyik emlőbimbóból?
  • Vannak-e szokatlan bőrelváltozások, behúzódások, kiemelkedések a melleiden?
  • Van-e eddig nem észlelt, esetleg előemelkedő érrajzolat a melleken?

Emeld fel karjaidat a fejed fölé, miközben egyik oldalról a másikra fordulsz, kövesd a mellek k

ontúrjának változásait különböző szögekből megtekintve azokat. Enyhén préseld össze a mellbimbókat nincs-e vérzés, váladékozás belőlük.

Ezután feküdj kényelmesen hanyatt, fejed alatt egy párnával. A vizsgálandó oldalon emeld ki lapockádat egy összehajtott törölközővel, így könnyebben tapinthatod át a melled. A mellek vizsgálata az ellenoldali kézzel történjen, az éppen nem használt kezed tedd a fejed alá.

Összezárt ujjaid egész alsó felületét használd a tapintáshoz, ne csak az ujjbegyeket. A tapintást a kulcscsonttól kezdd, lefelé haladva. Ujjaid körkörösen mozogjanak egy képzeletbeli, szűkülő spirál mentén, melynek középpontja, ezáltal a tapintási művelet végpontja a mellbimbó. Vigyázz, egyetlen terület se maradjon ki a vizsgálat során!

Ha mindkét melled áttapintottad, hasonló mozdulatokkal tapintsd át a hónaljakat, a hónalj mélyedéstől indulva, a mellek irányában haladva.

Amennyiben a vizsgálat során eddig nem észlelt csomót, tömörülést tapintanál, akár a mellben, akár a hónaljárokban, illetve bármilyen egyéb elváltozást fedeznél fel, fordulj nőgyógyász kezelőorvoshoz!

Forrás: https://mellrakom.blog.hu/2015/03/13/mellrak_szures